Reparaties en Afstellen

Reparaties


Veel voorkomende reparaties zijn bijvoorbeeld het herstellen van gebroken halzen, defecte elektronica of pickups, defecte stemmechanieken etc..
Ook het vervangen/ upgraden van pickups en hardware zoals tuners, bruggen en tremolo’s doe ik met grote regelmaat.
Alle reparaties worden samen met de eigenaar beoordeeld, en doorgaans kan ik er een vrij nauwkeurige prijsopgave van doen. Maar elke gitaar en elke reparatie is toch weer anders. Je weet nooit 100 procent zeker wat je nog tegen zult komen tijdens een reparatie. Daarom zijn de prijzen die ik hanteer altijd richtprijzen. Mocht een reparatie toch duurder uit gaan vallen, dan neem ik altijd eerst even contact op voor overleg.
Een uitgebreide prijslijst vind je hier

Afstellen

Bij een gitaar hangt het speelcomfort, en daarmee het speelplezier nauw samen met de afstelling van de gitaar. Zelfs de duurste gitaar kan beroerd spelen en klinken als de afstelling en het fretwerk niet in orde zijn.
Elke gitaar heeft van tijd tot tijd een afstelbeurt nodig. De afstelling van een gitaar is onderhevig aan diverse invloeden, zoals bijvoorbeeld verandering van weertype en luchtvochtigheid. Maar zelfs het wisselen van snaardikte of snaartype kan al een aanleiding zijn voor een afstelbeurt, aangezien de snaardikte en het snaartype de stand van de hals en de intonatie direct beïnvloeden.
Ik heb in het verleden regelmatig dure gitaren onder handen gehad die door de eigenaar een “slecht exemplaar” en “teleurstellende aanschaf” werden genoemd. Bij nadere inspectie bleek dan dat er eigenlijk structureel niets mis was met de gitaar, maar dat er bijvoorbeeld oneffenheden in het fretwerk zaten of soms alleen maar dat de topkam verkeerd was ingevijld. Na het bijwerken van de frets en een goede afstelbeurt zie je dan opeens een zeer blije en opgeluchte eigenaar.
Maar ook goedkopere fabrieksgitaren kunnen zeer veel baat hebben bij een deskundige afstelling, aangezien dit in de fabriek doorgaans nauwelijks tot geen serieuze aandacht krijgt. Vaak levert dit een gitaar op die net zo fijn speelt als een veel chiquer exemplaar.